Rensa ditt hem

Det här med att rensa i hemmet är något som man ofta drar sig för att göra och det kanske inte är så konstigt att det finns flera olika metoder för hur man ska gå tillväga. En av de senaste metoderna för att få ordning i hemmet är den så kallade Kon Mari-metoden, som innebär kort sagt att man behåller de saker man har som gör en glad. Metoden kommer från japanska Marie Kondo som är ett proffs på inredning och har skrivit böcker inom ämnet.

När man väl bestämt sig för att börja rensa i sitt hem är det vanligt att man gör det rum för rum. Men enligt den här metoden ska man istället välja att göra det kategori för kategori. Om man till exempel ska börja sortera sina böcker ska man samla ihop böcker från alla rum och inte bara de som är i hyllan i köket till exempel. Enligt Kon Mari-metoden ska man dock börja med det som är minst emotionellt laddat vilket är ens kläder. Därefter kan man gå vidare till andra saker. För att vara helt närvarande under sin sortering ska man undvika att lyssna på musik eller annan typ av underhållning utan istället fokusera helt på det man håller på med.

Att börja städa och sortera brukar vara jobbigt men när man väl kommit igång blir det desto roligare, för att inte tala om hur skönt det blir när det är gjort. Kanske upptäcker man också att det är dags för något nytt till hemmet, som nya canvastavlor att ha på väggarna. Välj ut motiv med omsorg och tänk på att de ska göra dig glad, vare sig du väljer en bild som finns i bildbanken hos https://sumopix.com/se eller väljer ut ett eget motiv med en bild som du har tagit själv vid något tillfälle.

Matilda Sjöqvist