Välja rätt konst

När man har flyttat in i ett nytt boende och börjat komma i ordning med allt nödvändigt möblemang börjar det bli dags att tänka på hur man ska dekorera hemmet. Om väggarna känns alltför tomma kan det passa bra att sätta upp tavlor, men hur vet man vilken typ av konst man ska ha? Visserligen kan man välja ut några tavlor som man själv tycker är snygga. Men ofta vill man också att det ska passa ihop tillsammans på ett sätt som ser enhetligt ut. Då är det en fördel om det finns en viss likhet i dem, till exempel vad gäller motiv eller färgtoner.

Därför kan man börja med att fundera över vilka färger man gillar, vilka färger det är på ens möbler och på väggarna i lägenheten. Om man håller sig till att ha vissa basfärger i sitt hem, med förslagsvis tre olika färgtoner, så ser det genast mer enhetligt ut. Dessa färger ska gärna matcha med varandra och passa in i rummet.

Först och främst bör man dock fundera över vilken stil man tycker om på tavlor. Kanske är det canvastavlor som gäller? Eller motiv med natur? Om man tittar på inspirationsbilder så kan man snart bilda sig sin egen uppfattning om vilken typ av motiv man tycker om. Bestäm också vilken storlek tavlorna ska ha. Möjligheterna är oändliga när det kommer till tavel-storlek. Det går att ha en enda stor som nästan täcker upp en hel vägg, liksom man kan ha flera små tavlor som bildar en tavelvägg. Sedan kan man också hänga upp olika tavlor i olika storlekar som ger ett asymmetriskt intryck. För att hitta det rätta stället för tavlorna kan man testa att ställa dem i olika rum först. Då får man en känsla av hur det kommer se ut sedan när man sätter upp dem och en uppfattning om var de passar.

Matilda Sjöqvist